Tärkeimmät työkalut puutarhanhoitoon

istock_000013383612_garden-tools-trowel-jpg-rend-hgtvcom-1280-853Oikeanlaiset työkalut tekevät puutarhanhoidosta monin verroin helpompaa riippumatta siitä, onko suunnitelmissa sipuleiden istuttaminen, rikkaruohojen kitkeminen, lehtien ja oksien siivoaminen tai trimmaaminen. Kun käytössä on työtä helpottavia välineitä, välttyy puutarhuri silloin myös ikäviltä venähdyksiltä selkälihaksistossa, käsien naarmuuntumiselta ja kipeytyneiltä jaloilta.

Puutarhatyökalujen markkinat ovat varsin suuret – ja syystäkin. Monet työvälineet saa puutarhaansa hankittua erilaisista alan liikkeistä, mutta toki myös suurimmat supermarketit myyvät yleisimpiä työkaluja kotipuutarhureiden tarpeisiin. Seuraavaksi esitellään puutarhavälineistä keskeisimmät, joiden avulla kuka tahansa kotipuutarhuri selviää urakastaan huomattavasti helpommalla. Nämä ovat perusvälineitä, joista on hyvä lähteä liikkeelle. Puutarhainnostuksen kasvaessa ja kasvimaaprojektien paisuessa voi vähitellen hankkia kokoelmaansa erikoistyökalujakin omiin tarpeisiinsa mukautuen.

Harava

Välinekokoelmaan on hyvä hankkia sekä tavallinen harava että pieni käsiharava. Tavallisella haravalla puutarhuri saa koottua pihan lehdet ja oksat näppärästi kasaan, josta ne voi siirtää eteenpäin. Käsiharavalla puolestaan saa kasvien alta ja ympäristöstä kerättyä turhat roskat ilman, että kasvien juuret vahingoittuisivat.

Puutarhasakset

Sakset ovat monikäyttöinen ja näppärä työkalu, jonka avulla saa leikattua pois kuolleet kukat ja perattua pihamaata. Kukkapensaita, puskia ja ruohopeitteisiä pientareita saa kätevästi trimmattua saksien avulla.

Puutarhalapio

Tämä pieni, suippokärkinen metallilapio on korvaamaton apu puutarhassa etenkin keväällä kun tarkoituksena on istuttaa tietylle syvyydelle uusia kukkasipuleita tai taimia. Lapion pienikokoisuus ja oikea muoto tekevät tehtävästä todella vaivattoman, jolloin kaivettuun kuoppaan saa vaivatta upotettua haluamansa kasvin.

Puutarhakäsineet

Hanskojen merkitystä puutarhassa ei kannata aliarvioida, sillä vaikka työt hoituvatkin aivan yhtä hyvin ilman käsineitä, on niistä paljon iloa. Puutarhakäsineet suojaavat kättä erilaisilta nirhaumilta ja pitävät myös käden ihon siistinä. Kun puutarhahanskat ottaa pois kädestä rupeaman päätteeksi, paljastuvat alta puhtaat ja siistit kädet, eikä puutarhassa vietettyä aikaa niistä huomaa. Hanskoja on tarjolla monenlaisia aina pehmustetuista ja nyppyläisistä versioista yksinkertaisiin kumihanskoihin.

Puutarhaletku

Mikäli puutarhaletkua ei vielä puutarhasta löydy, kannattaa sellainen ehdottomasti käydä hankkimassa saman tien. Vesilähteeseen kytkettävä puutarhaletku auttaa puutarhaa kastelemaan koko puutarhan kerralla vaivatta siten, ettei ympäriinsä tarvitse raahata kastelukannua hiki hatussa. Puutarhaletkusta saa helposti ruiskutettua tasaisesti vettä pihan joka kolkkaan.