Puutarhanhoidon terveysvaikutukset

0Puutarhanhoito on eräs maailman yleisimmistä harrastuksista – eikä syyttä. Tällä viherpeukaloiden lempipuuhalla on monia hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen mieleen ja koko kehoon. Myös kerrostalon asukkaalla on mahdollisuus harrastaa puutarhanhoitoa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä terveysvaikutuksia puutarhanhoidolla voi olla.

Mitä puutarhanhoito on?

Puutarhanhoidolla tarkoitetaan erilaisten hyöty- ja koristekasvien kasvattamista ja hoitamista. Hoidettavat kasvit voivat olla esimerkiksi vihanneksia, yrttejä, marjoja tai juureksia. Myös pelkkä ruohon kasvattaminen on puutarhanhoitoa, joten olet ehkä ollut alan harrastaja tietämättäsi jo pidempään. Monia puutarhojen kasveista kasvatetaan erityisesti ruoan vuoksi, ja puutarhanhoito eroakin usein maanviljelystä lähinnä vain viljelyn mittakaavan vuoksi. Puutarhaa voi hoitaa omalla pihallaan, kesämökillään tai esimerkiksi vuokratulla siirtolapuutarhatilalla.

Miten puutarhanhoito vaikuttaa terveyteen?

Puutarhanhoidon terveysvaikutuksia on Suomessa hyödynnetty terapiatyössä jo 1800-luvun puolivälistä alkaen. Puutarhaterapiaaa käytetään erityisesti vanhusten ja mielenterveyspotilaiden kuntouttamisessa, mutta kasvien viljelyyn ja hoitoon perehdytetään myös vankiloissa. Puutarhanhoito sopii kuitenkin erinomaisen hyvin kaikkien ihmisten harrastukseksi asuinpaikkaan ja elämäntilanteeseen katsomatta.

Puutarhan luoma ympäristö, erityisesti sen kasvillisuus, elvyttää ihmistä ja palauttaa hänen voimavarojaan. Luonnon ympäröimän kehon vireystila laskee ja ihminen kokee stressin lievittyvän. Vaikutukset ovat lähes välittömät, sillä jo viiden minuutin oleskelu puistossa tai puutarhassa lievittää stressiä. Stressin helpottamisen myötä henkilön tarkkaavaisuus tehostuu ja hän pystyy keskittymään paremmin. Vaikutus on sama sekä lapsilla että aikuisilla, joten jos läksyjen tekeminen ei maistu, saattaa happihyppely luonnon helmassa oikeasti parantaa keskittymiskykyä.

Kasvien lisäksi merkittävä vaikutus hyvinvoinnin lisääntymiseen on myös valolla ja lämpötilalla. Luonnonmukaiset säätilojen vaihtelut tekevät hyvää keholle ja mielelle. Sisätilojen säädellyt ja usein keinotekoiset olosuhteet eivät juuri tarjoa riittävästi nautintoa ihmisen aisteille. Ulkona puutarhassa ja metsässä ihminen ikään kuin palaa luonnolliseen rytmiin ja jo pelkkä aistien käyttäminen itsessään tuo rauhoittavan tunteen.

On yleisesti tiedossa, että viime vuosikymmenten aikana allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet merkittävästi. Jotkut asiantuntijat epäilevät tämän johtuvan siitä, että elinympäristömme on liian kliininen ja bakteeriton. Luonnon olosuhteille altistuminen voikin siten jopa auttaa ehkäisemään allergioita ja autoimmuunisairauksia. Elimistön puolustusmekanismien kannalta varhaislapsuus on tärkeää aikaa, joten ota myös perheen pienimmät virhepeukalot rohkeasti mukaan puutarhanhoitoon.