Hyötykasvien itse kylväminen

aquilegia-self-seeding-cottage-garden-plants-spreading-flowersNykyään on trendikästä kasvattaa itse hyötykasveja ja pitää pientä puutarhaa asunnon parvekkeella tai takapihalla. Cityviljely onnistuu pienessäkin asunnossa, jos käytössä on parveke, sillä viljely ei vie kauheasti tilaa kunhan sen tekee oikein. Tässä on kerrottu lyhyesti perusperiaatteet omien kasvien viljelystä.

Omien kasvien kasvattaminen voi olla hauska harrastus ja tuoda lähiruokaa omaan käyttöön, joka on puhdasta saasteilta ja jossa on ravintoarvoa. Hyötykasvien viljelyllä voi säästää nopeastikin rahaa. Monet kasvit eivät vaadi paljoa huolenpitoa, vaan riittävä määrä valoa ja vettä. On suositeltavaa, että tutustutaan kasvien optimikasvuolosuhteisiin, mutta myymälässä apua voi saada myyjältä, jos ei ole varma kuinka kasvia hoidetaan.

Taimien kasvatus hallituissa olosuhteissa, kuten kasvihuoneessa, kasvilavassa tai ikkunalaudalla, on usein paras tapa, kun puhutaan pitkähkön kasvukauden vaativista yksivuotisista kasveista. Siemeniä ei mene hukkaan, kun itäminen on nopeampaa ja varmempaa.

Kasvualustana käytetään tyypillisesti kylvömultaa tai vaihtoehtoisesti myös kaktusmultaa. Niitä käytetään koska ne ovat tarpeeksi vettä läpäiseviä, puhtaita, vähäravinteisia ja oikeanlaisia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyy aina nämä tiedot, jotka ovat oleellisia kylvämisen kannalta. Astiaksi johon kasvit kylvää, käy vaikka posliiniruukku, puulaatikko tai pienoiskasvihuone, joita saa nykyään kätevästi puutarhakaupoista. Jos käytetään astiaa, sen pohjaan kannattaa tehdä reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee vuotamaan pois.

Kylvä riittävän harvaan toisistaan siemenet ja peitä mullalla. Multa tulee kastella tarkasti ja mullan pinta tulee tasoittaa. Siemenet voidaan kylvää riveihin tai sitten, jos kyseessä on isompia siemeniä, kylvää ne yksitellen. On tärkeää etteivät siemenet ole liian lähellä toisiaan, sillä juuret saattavat kietoutua keskenään.

Hyvä muistisääntö on, että siementen päälle tulee vain sen läpimitan verran multaa tai muuta kasvuainetta. Jos siemenet ovat oikein pieniä, niitä ei tule upottaa multaan kokonaan, vaan pinnan tulee näkyä. Astian kanneksi on hyvä laittaa lasilevy tai vaihtoehtoisesti muovia. Kanteen voi tiivistyä vettä, joka tulee poistaa aina tietyn väliajoin. Astian voi ympäröidä muovipussilla, jossa on reikiä ilmanvaihtoa varten. Esimerkiksi kurpitsansiemenet itävät pimeässä, joten ne täytyy pitää valolta piilossa, esimerkiksi sanomalehden alla.